installatie

Game of life

Een tekentafel vol levende, krioelende wezentjes die hun eigen weg gaan. Je maakt een dynamische wereld met een balans tussen leven, voedsel en afval.
Een zwart tafelblad lijkt een warme gloed uit te stralen. De bezoeker houdt zijn hand boven het tafelblad en een magisch beeld verschijnt; de contouren van de hand verschijnen op het tafelblad en hieruit krioelen een levendige hoeveelheid wit oplichtende stipjes die zich volgens prachtige patronen over de tafel verspreiden en lang doorleven totdat ze uiteindelijk uitsterven. Overal waar dit leven woekert laat het blauwe sporen achter; vervuiling. De bezoeker drukt zijn vinger tegen het tafelblad en zaait hiermee voedsel. Een miniatuur ecosysteem opgebouwd uit een simpel wiskundig regeltje, dat onvoorspelbare en mooie beelden laat zien.
De installatie is bebaseerd op de Game of Life van John Conway. Dat is een simulatie van leven dat zichzelf in stand kon houden. Wij voegden interactie toe, waardoor het geheel nog levendiger wordt. Ook de toevoeging van voedsel en vervuiling maakt het systeem interessanter, je kunt er uren mee spelen.

credits

idee & uitvoeringDiana Wildschut, Harmen G. Zijp