installatie

Stug Doorgaan

Drieluik van interactieve installaties waarin verspilde moeite centraal staat.
Voor de tentoonstelling Loop der Dingen maken de Spullenmannen een drieluik waarin verspilde moeite centraal staat. De elementen van het drieluik behandelen elk een actueel stukje menselijk gedrag:
  1. nutteloze banen. Geïnspireerd door van het werk van antropoloog David Graeber is een installatie gebouwd die voortdurend nutteloze handelingen verricht, waar in een eindeloos lijkende ruimte mensen heel druk zijn met niets. De istallatie produceert bergen materiaal die zich gedurende de looptijd van de tentoonstelling ophopen.
  2. complottheorieen. Een omgebouwde flipperkast genereert zelfstandig complottheorieen. Elk tegenbewijs wordt op verrassende wijze omgezet in versterkend bewijs. Met deze kettingreactie kan het publiek de interactie aangaan, maar de machine wint altijd en het publiek zakt steeds dieper weg in de wereld van de complotten.
  3. wedlopen. Door een enorme knikkerbaan rolt een bowlingbal. Twee delen van de baan bieden tegen elkaar op. Wordt de één hoger, dan wordt de ander dat ook, totdat de top bereikt is en de bal met veel kabaal naar beneden stuitert.

credits

idee & uitvoeringDiana Wildschut, Harmen G. Zijp, Robbert van der Heul
dank aanChristiaan Schuinder, Laura van der Zee, Balder Westein, Reinder de Haan